30 fulla veckor (inne i v 31)

Bebisens lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade. Ökningen i längd kan komma att sakta av (bebisen är ungefär 40 cm lång nu), men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.

fetal development at 30 weeksBebisen fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mor magen, kan bebisen inte bara vända sig mot den, utan kanske till och med sträcker sig mot ljuset. En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen "ute" i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot - nyfödda ser bara på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Kommentarer
Postat av: Andréa

Oh, inte så långt kvar för dig alltså :) Grattis :)

2009-03-01 @ 17:34:45
URL: http://makeupartisten.blogg.se/
Postat av: evelina

int så långt kvar nu alltså :D

2009-03-01 @ 17:35:23
URL: http://evehedberg.blogg.se/
Postat av: Jullan

vet du om det är en pojke eller flicka? :)

2009-03-01 @ 17:42:05
URL: http://jjullaan.blogg.se/
Postat av: Sofie

Nä nu är de banne mig inte långt kvar :D så spännande! :)



Det är en liten pojke som snorklar omkring därinne :D OM det inte var något annat än snoppen hon såg när vi gjorde ultraljudet. Men vi räknar med en liten pojk iaf :P hehe.

2009-03-01 @ 17:46:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0