Vinna istället för att böta ?! :P

Ganska så smart endå va ?! :P
Kör ni 30 på 30-sträckorna gott folk ? :P




GÄVLEBOR POSITIVT INSTÄLLDA TILL UPPMUNTRAN I TRAFIKEN

En undersökning initierad av NTF och Volkswagen visar att över 80 procent av tillfrågade i Gävle tycker att fortkörning är ett problem. Trots det har 70 procent själva kört för fort under den senaste veckan. Över 60 procent anser även att aktivt belöna de som håller hastigheten är ett bra sätt för att öka trafiksäkerheten. När nu Hastighetslotteriet besöker Gävle på torsdag hoppas initiativtagarna kunna hitta en lösning på problemet genom att förändra ett negativt beteende med glädje och uppmuntran.

Undersökningen* syftade till att ta reda på Gävlebornas attityder
kring fortkörning och inställning till ett försök där bilförare som håller hastighetsbegränsningen belönas. Resultatet visar på ett konkret problem, ett medvetet negativt beteende men också en positiv inställning till nya initiativ för att öka trafiksäkerheten. Enligt Polisens nationella hastighetskontroll kör bilister ofta för fort på 30-sträckor utanför skolor. Det minskar kraftigt trafiksäkerheten och bidrar dessutom till en ökad miljöpåverkan. Sverige har länge prövat metoden att med hot om böter försöka sänka det generella trafiktempot,
trots det kvarstår problemet.

-         
Vi har alltid sagt att det behövs nya idéer för att ta nästa stora kliv på trafiksäkerhetsområdet. Med hårdare lagar kommer vi bara en bit på vägen. Därför ville vi testa ett annat angreppssätt, förklarar Jan Sandberg, VD på NTF


Syftet med Hastighetslotteriet är att med morot istället för piska, uppmuntra bilister att hålla hastighetsbegränsningarna och därmed minska miljöpåverkan. Hastighetslotteriet fungerar genom att en omvänd fartkamera registrerar bilar som håller hastighetsbegränsningen och belönar bilister, istället för att som på vanligt vis bötfälla dem som kör för fort. Genom att erbjuda alla som kör lagligt och som registreras av en fartkamera en möjlighet att vinna 10 000 kr, hoppas NTF och Volkswagen kunna sänka det allmänna trafiktempot och öka trafiksäkerheten. Försöken dokumenteras noggrant och resultatet kommer att presenteras för bland annat Trafikverket den 31 augusti. Fartkameran testades i Stockholm under tre dagar i september. Analysen visar att experimentet blev en framgång då hastigheten sänktes med över 20 procent.

-         
Med projektet vill vi bland annat visa att biltillverkare kan spela en större och aktivare roll i det övergripande trafiksäkerhetsarbetet än att bara bygga bättre och säkrare bilar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.


Hastighetslotteriet genomförs på Norra Strandgatan, mellan kl 07-18 den 16:e och 17:e juni. Representanter från Volkswagen och NTF kommer att finnas på plats under torsdagen mellan kl 10-14. Turnén invigdes i Helsingborg den 19 maj. Efter Gävle avslutas turnén med ett besök i Umeå den första juli.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0