Godaste Köttfärslimpan - Recept

Ingredienser

1 kg köttfärs
1 st gul lök
2 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 dl grädde 40%
2,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 gram smör
1,5 tsk kulörsoja
Gräddsås
75 gram margarin
0,5 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
4 dl buljong från köttfärslimporna
1 tsk salt, eller efter smak
2 krm vit eller svartpeppar
2 tsk strösocker
1 tsk kulörsoja ev.

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
  2. 2. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten
  3. 3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre "limpor" av dem (så att de är 4-5 cm höga, 1-1½ dm breda och 2-2½ dm långa).
  4. 4. Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att köttfärssmeten inte ska fasta på händerna då smeten formas till limpor.
  5. 5. Smörj en ugnsform med hälften av smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
  6. 6. Smält resten av smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 gr ca 40 minuter mitt i ugnen.
  7. 7. Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.
  8. 8. Gräddsås:
  9. 9. Lägg maragrinet i en kastrull, gärna av aluminium. När margarinet har smält, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet. Tillsätt buljongen från limporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår.
  10. 10. Häll i grädden och salta och peppra såsen, samt tillsätt honungen (alternativt strösockret) och låt den koka upp, så att den blir tjockare.
  11. 11. Smaka av så att såsen får rätt mängd salt och peppar. Anpassa mängden kryddor efter eget tycke. Tillsätt även lite soja (för färgens skull).
  12. 12. Låt såsen sjuda, det vill säga koka på svag värme, i 15-20 minuter.


Sååå fruktansvärt god köttfärslimpa gjorde jag idag  !!
Förmodligen berodde de på att jag för en gångs skull följde receptet till punkt och pricka ;P

Eller ja, väldigt nära iaf, förutom att jag höftar hejjvilt med kryddor, soya & salt
så var de enda jag gjorde att tillsätta 2-3 dl vatten i ugnsformen efter halva tiden
(som de stod att man kunde göra) för att försäkra mig om att jag skulle få myycket sås ;P
Sen tillsatte jag även två köttbuljongtärningar i såsen för att få mer smak
+ att jag inte hade nå peppar i heller :)
Just já, sen hade jag i säkert 3-4 dl vatten i såsen efter jag haft i grädden också
så att den inte skulle bli toktjock :)

(ps, jag sänkte värmen på såsen såfort den tjocknat sen vispade jag den tills jag fått bra smak,
dvs i typ 10-15 min sammanlagt från "start" :)

(ps IGEN :P Vispgrädde är ett MÅSTE för mig, både i köttfärslimpan & definitivt i såsen ;P )

De står att receptet är för 8 pers, jag gjorde på ca 800-850 g köttfärs
och 5-6 pers skulle jag nog tycka att det räcker till .

Till gjorde jag stekt potatis :)

NI MÅSTE PROVA DENNA, mmmmmums ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0